Genel

spiral konik (ayna mahruti) dişli

spiral konik (ayna mahruti) dişli

 

spiral konik (ayna mahruti) dişli En karmaşık geometriye sahip ve imalatı en zor olan dişli grubudur (“Özel” dişli tipleri hariç). İmalatı ciddi bir altyapı ve deneyim gerektirir. Ne yazıkki ülkemizde birçok konuda olduğu gibi spiral konik dişliler hakkında da büyük bir bilgi eksikliği sözkonusudur.

Spiral konik dişliler ülkemizde “ayna mahruti dişliler” adıyla da bilinirler. Genel olarak düz konik dişlilere benzemekle birlikte dişlerin şekli açısından farklılık gösterirler. Dişler yine kesik bir koninin üzerinde sıralanmıştır ancak şekil olarak düz ya da eğik değil bir yay/spiral şeklindedir

Farklı imalat teknolojilerine göre dişler bir çember yayı (GLEASON), evolvent (KLINGELNBERG) ya da episikloid (OERLIKON) olabilir. Günümüzde bu imalat teknolojileri ile üretilen dişliler arasındaki farklılıklar pratik olarak çok azdır ve birçok uygulama için önemsizdir. Hatta konik dişli geometrisi, söz konusu firmaların da dahil olduğu ISO ve ANSI komitelerince standartlaştırılmış durumdadır. Türkiye olarak ISO üyesi olduğumuzdan ISO standartları ülkemizde geçerlidir. (Ancak çok sınırlı sayıdaki özel durumlarda imalat teknolojisi bir tasarım kriteri olarak göz önüne alınır.

Spiral konik (ayna mahruti) dişliler, aynı modüle sahip düz konik dişlilere göre daha yüksek mukavemete sahiptir ve kavrama oranları daha yüksektir. Daha basit bir ifade ile spiral konik dişliler, düz konik dişlilere göre daha çok yük taşıyabilir ve daha sessiz/sarsıntısız çalışırlar. Ancak imalatları daha zor olduğundan gerekmedikçe tercih edilmezler.

Spiral konik (ayna mahruti) dişlilerin profilleri için kesin bir tanımlama mevcut değildir. Profiller imalat teknolojisi ve temas lekesi ayarlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Kavrama açısı ise yaygın olarak 20° olmakla birlikte, temas lekesinin pozisyonuna ve bazı diğer husulara göre farklılık gösterebilmektedir.

Zaman zaman ayrı bir dişli grubu olarak da ele alınan hipoid dişliler ise eksenleri uzayda birbirine dik ancak kesişmeyen dolayısılya bir miktar kaçık olan dişlilerdir. Eksenleri kesişen spiral konik dişlilere göre aynı hacimde daha fazla yük taşıma ve sessiz çalışma özelliğine sahiptirler. İmalatı normal spiral konik dişlilere göre daha zahmetlidir.

Spiral konik (ayna mahruti) dişliler, eksenleri kesişen miller arasında güç veya moment aktarmak için kullanılırlar. Konu miller arasındaki açı genellikle 90° olmakla birlikte farklı açılarda da çalışma imkanı vardır.

Konik dişlilerin en önemli özelliklerinden biri de karşılığıyla birlikte imal edilmeleridir. Bu dişliler tasarlanırken karşılığı ile birlikte tasarlanırlar. Diğer bir deyişle, silindirik dişlilerde ve iç ve dış dişlilerde olduğu gibi eş çalışma için sadece modül (ya da DP) ve kavrama açısı değerlerinin aynı olması yetmez.

Konik dişlilerin imalatındaki en önemli husus, diş temas izlerinin doğru konuma getirilmesidir. Temas doğru bölgede meydana gelmezse dişliler öngörülen yükleri taşıyamaz ve kısa ömürlü olur.

Konik dişlilerin montajı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus, (1) millerin eksenler arası açılarının doğruluğu ve (2) montaj mesafesinin ayarlanmasıdır. Bu hususlara yeterli özen gösterilmediği taktirde, diş temas izleri olması gereken yerlerde meydana gelmeyecek, bu da dişlilerin öngörülen yükleri taşıyamamasına ve kısa ömürlü olmasına sebep olacaktır.

Bunlara ek olarak, yataklama ve yağlama konularına da, muhakkak ki, gerekli özeni göstermek gerekir.

Spiral konik dişlilerin kullanıldığı bazı yerler:

  • Redüktör kutuları
  • İş ve inşaat makinaları (CAT, JSB, KOMATSU, vs.)
  • Sondaj makinaları
  • Forklift vb. kaldırma makinaları
  • Traktör ve kanal makinaları (genel olarak tarım makinaları)
  • Tekstil makinaları
  • Çeşitli kapı ve kanal mekanizmaları
  • Takım tezgahları

0532 558 77 22 / 216 316 12 73 / 412 67 98 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu ,Burdur ,Bursa ,Çanakkale , Çankırı , Çorum ,Denizli ,Diyarbakır ,Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane ,Hakkari, Hatay ,Isparta İçel (Mersin),  İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya
Manisa, Kahramanmaraş, Mardin ,Muğla , Muş , Nevşehir ,Niğde ,Ordu ,Rize,  Sakarya, Samsun
Siirt,Sinop,Sivas,Tekirdağ,Tokat,Trabzon,Tunceli,Şanlıurfa,Uşak,Van,Yozgat,Zonguldak
Aksaray,Bayburt,Karaman,Kırıkkale,Batman,Şırnak,Bartın,Ardahan,Iğdır,Yalova,Karabük
Kilis, Osmaniye, Düzce

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu